Dieetstyle Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid

Wat doe je tegen voedselovergevoeligheid?

Heb je net van je arts te horen gekregen dat je een voedselallergie hebt? Of is er een sterk vermoeden dat bepaalde voedingsmiddelen na inname klachten geven? Ook kan het zijn dat je veel vage klachten en niet precies weet wat nu precies de veroorzaker is.  Bij Dieetstyle gaan we samen op onderzoek uit en helpen we je bij het vervangen of opbouwen van de producten die klachten geven.

Zo gaan we bij Dieetstyle te werk

Vaak wordt voedselallergie en – intolerantie door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde. Hierdoor spreken we van een overkoepelende term voedselovergevoeligheid. Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op een abnormale manier op bepaalde eiwitten (allergenen) uit de voeding. Je lichaam maakt specifieke afweerstoffen aan, waardoor je voor dit eiwit heel gevoelig wordt. Hierdoor kan een kleine hoeveelheid al een ernstige reactie geven. Bekende vormen van voedselallergieën zijn: koemelk, kippenei, noten (en zaden), pinda’s, schaal- en schelpdieren, soja, tarwe en vis. Minder bekende allergieën zijn: selderij, mosterd, sulfiet en lupine.

Daarnaast kan er ook sprake zijn van een voedselintolerantie. Dit is een niet- allergische voedselovergevoeligheid. Hierop reageert het lichaam op een bepaalde stof, zonder dat het afweersysteem daar direct bij betrokken is. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat er een tekort is aan een bepaald enzym. Hierbij geeft vaak een geringe hoeveelheid van een product geen klachten, terwijl een normale portie wel kan zorgen voor problemen. Voorbeelden hiervan zijn lactose, histamine, fructose of bepaalde additieven.

Daarnaast hebben we nog coeliakie (gluteninterolantie) echter is een aparte aandoening, die niet in één van beide groepen in te delen is.

Als er een afspraak staat gepland, beginnen we met een uitgebreide intake.  We gaan samen op zoek naar triggers of allergenen waar je overgevoelig voor bent, als dit nog niet bekend is. Een voedingsdagboek kan hierbij helpen, maar bij een sterk vermoeden (en vaak op advies van een arts) kan dat ook door te elimineren en provoceren. Dit betekent dat je het verdachte allergeen een periode niet inneemt, om het daarna weer voorzichtig te gaan gebruiken. Als er eenmaal bekend is waarvoor je allergisch bent, kunnen we je uitleg geven hoe je toch alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Want het is belangrijk om voldoende te blijven eten met zoveel mogelijk variatie.

Kort samen gevat:

Je kunt hiervoor terecht op de volgende locaties:

Maak een afspraak bij Dieetstyle

Maak een afspraak voor een intakegesprek

Vul het formulier hieronder in! Nadat je hem hebt ingevuld, reageren wij zo snel mogelijk.

Veel gestelde vragen

Dieetbegeleiding wordt vergoed vanuit het basispakket. Je kunt (op eigen initiatief) een afspraak maken of verwezen worden via je huisarts. Iedere zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval drie uren dieetbegeleiding, vanuit de basiszorg. Dit gaat bij volwassenen wel ten laste van je eigen risico, bij kinderen en jongeren niet. Daarnaast is het mogelijk dat je extra vergoeding krijgt vanuit een aanvullende verzekering (AV). Je kunt in je poliswaarden kijken hoeveel je extra vergoed krijgt.

Ketenzorg is de zorg voor sommige chronische aandoeningen ( Diabetes, COPD, Astma en CVRM) waarbij hulp van meerdere zorgverleners nodig is. Dat betekend dat er vanuit verschillende disciplines in de gezondheidszorg wordt samengewerkt aan je gezondheid. Bij de ketenzorg bundelen alle zorgverleners hun kracht met één doel, de kwaliteit van leden van patiënten verbeteren. Bij Dieetstyle werken we met alle ketenzorgpartners in onze omgeving samen. Om vanuit de ketenzorg een afspraak in te plannen is een verwijzing vanuit je huisarts noodzakelijk. Vergoeding vanuit de ketenzorg gaat niet te koste van je eigen risico.

Het is zeker mogelijk om iemand mee te nemen tijdens het eerste gesprek. Twee horen vaak meer dan één.

Bij volwassenen gaan de 3 uren die vergoed worden uit de basiszorg  wel ten laste van je eigen risico. De uren die daarna vergoed worden vanuit je aanvullende pakket gaan niet ten laste van je eigen risico.

 

In de volgende situaties gaat dieetadvies niet van het eigen risico af:

  • Indien het om een kind jonger dan 18 jaar gaat. Kinderen hebben geen eigen risico, waardoor dieetadvisering vanuit de zorgverzekering kosteloos is.
  • Indien het gaat om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte).

Dieetadvies is direct toegankelijk, dat betekend dat er geen verwijsbrief nodig is voor het maken van een afspraak. Bij complexe problematiek, een huisbezoek of bij ketenzorg (diabetes, COPD en CVRM) is er wel een verwijzing nodig. Een geldige verwijsbrief  is afkomstig van de huisarts, GGD- of kinderarts. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als uw verzekering directe toegankelijkheid vergoedt is verwijzing niet noodzakelijk.

 

De verwijsbrief kunt u hier downloaden: Verwijsformulier

Ja, de Diëtist is een paramedische professional en helpen cliënten met een medische indicatie. Dit betekend dat er sprake moet zijn van een medische aandoening, overgewicht of ondergewicht om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Wil je weten of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de Dietist bij jou in de buurt.

Over Dieetstyle

Dieetstyle is een praktijk met specialistisch opgeleide diëtisten. Bij medische indicaties zoals diabetes, onder- of overgewicht of bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, word je specialistisch geholpen door ervaren diëtisten. Meer weten waar je bij Dieetstyle voor terecht kunt? Bekijk al onze specialismen voor volwassenen.

Bij jou in de buurt

Dieetstyle zit op maar liefst 13 locaties in Friesland. Zo zitten wij waarschijnlijk bij jou in de buurt! Wil je precies weten waar wij zitten en wie wij zijn? Dan leren wij jou graag kennen.

Lezen over eten Dieetstyle