Dieetstyle Ondervoeding / ondergewicht

Ondervoeding / ondergewicht

Wat kun je doen om meer gewicht te krijgen?

Heb je moeite om je gewicht op peil te houden of om gewicht erbij te krijgen? Ben je recent veel gewicht verloren door spanning ziekte of zonder aantoonbare reden?  Of lijkt het dat je elk virus oppikt en heb je het idee dat je weerstand verminderd is door je lage gewicht? Dan kunnen wij je bij Dieetstyle hierin begeleiden. Aankomen kan erg lastig zijn en samen kijken we naar een goed voedingspatroon.

Zo gaan we bij Dieetstyle te werk

Ondergewicht ontstaat als het lichaam langdurig te weinig energie (caloriëen) binnenkrijgt dan het nodig heeft. Hierdoor gaat het gewicht naar beneden. Daarnaast kan er ook sprake zijn van ondervoeding. Ondervoeding betekent dat je een tekort hebt aan energie (calorieën), eiwit en/of andere voedingsstoffen. Vaak verliest iemand die ondervoed is ook (teveel) gewicht. Je kunt echter niet altijd aan het gewicht zien of iemand ondervoed is. Als iemand met overgewicht in korte tijd ongewenst gewicht verliest kan er sprake zijn van ondervoeding.  Ook bij een gezond gewicht kun je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Wat dan gebeurt, is dat je spiermassa verliest. Dit merk je omdat kracht afneemt. Je conditie wordt minder en ook de weerstand wordt minder. Daardoor ben je vatbaarder voor ziekten. Je voelt je minder goed en als je ziek wordt, duur het herstel langer. Door ondervoeding kan je kwaliteit van leven minder worden.

Als er een afspraak staat gepland, beginnen we met een uitgebreide intake waarbij de leefstijl centraal staat. Er wordt hier gevraagd naar dagelijkse bezigheden, beweging maar natuurlijk ook naar de voeding. Dit wordt door middel van een eetdagboek in kaart gebracht. Dan gaan we uitrekenen hoeveel je nodig hebt en waar eventueel tekorten zijn. Daarna volgt een voedingsplan op maat. Daarnaast kijken we of er een andere discipline betrokken moet worden, bv fysiotherapeut. Dit om de krachten weer op peil te brengen.

Kort samen gevat:

  • We kijken naar je huidige voeding
  • We rekenen uit wat je lichaam nodig heeft
  • Er komt een voedingsplan op maat
  • We leren je hoe je op een praktische manier voeding kan verrijken
  • Indien nodig kan er medische voeding worden voorgeschreven om de inname te ondersteunen
  • Er zal educatie gedaan worden omtrent goede voeding met voldoende energie en eiwitten

Zo zorgen we er samen voor dat het gewicht weer omhoog gaat en dat je krachten weer toenemen.

Deze diëtisten kunnen je hierbij helpen:

Je kunt hiervoor terecht op de volgende locaties:

Maak een afspraak bij Dieetstyle

Maak een afspraak voor een intakegesprek

Vul het formulier hieronder in! Nadat je hem hebt ingevuld, reageren wij zo snel mogelijk.

Veel gestelde vragen

Dieetbegeleiding wordt vergoed vanuit het basispakket. Je kunt (op eigen initiatief) een afspraak maken of verwezen worden via je huisarts. Iedere zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval drie uren dieetbegeleiding, vanuit de basiszorg. Dit gaat bij volwassenen wel ten laste van je eigen risico, bij kinderen en jongeren niet. Daarnaast is het mogelijk dat je extra vergoeding krijgt vanuit een aanvullende verzekering (AV). Je kunt in je poliswaarden kijken hoeveel je extra vergoed krijgt.

Ketenzorg is de zorg voor sommige chronische aandoeningen ( Diabetes, COPD, Astma en CVRM) waarbij hulp van meerdere zorgverleners nodig is. Dat betekend dat er vanuit verschillende disciplines in de gezondheidszorg wordt samengewerkt aan je gezondheid. Bij de ketenzorg bundelen alle zorgverleners hun kracht met één doel, de kwaliteit van leden van patiënten verbeteren. Bij Dieetstyle werken we met alle ketenzorgpartners in onze omgeving samen. Om vanuit de ketenzorg een afspraak in te plannen is een verwijzing vanuit je huisarts noodzakelijk. Vergoeding vanuit de ketenzorg gaat niet te koste van je eigen risico.

Het is zeker mogelijk om iemand mee te nemen tijdens het eerste gesprek. Twee horen vaak meer dan één.

Bij volwassenen gaan de 3 uren die vergoed worden uit de basiszorg  wel ten laste van je eigen risico. De uren die daarna vergoed worden vanuit je aanvullende pakket gaan niet ten laste van je eigen risico.

 

In de volgende situaties gaat dieetadvies niet van het eigen risico af:

  • Indien het om een kind jonger dan 18 jaar gaat. Kinderen hebben geen eigen risico, waardoor dieetadvisering vanuit de zorgverzekering kosteloos is.
  • Indien het gaat om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte).

Dieetadvies is direct toegankelijk, dat betekend dat er geen verwijsbrief nodig is voor het maken van een afspraak. Bij complexe problematiek, een huisbezoek of bij ketenzorg (diabetes, COPD en CVRM) is er wel een verwijzing nodig. Een geldige verwijsbrief  is afkomstig van de huisarts, GGD- of kinderarts. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als uw verzekering directe toegankelijkheid vergoedt is verwijzing niet noodzakelijk.

 

De verwijsbrief kunt u hier downloaden: Verwijsformulier

Ja, de Diëtist is een paramedische professional en helpen cliënten met een medische indicatie. Dit betekend dat er sprake moet zijn van een medische aandoening, overgewicht of ondergewicht om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Wil je weten of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de Dietist bij jou in de buurt.

Over Dieetstyle

Dieetstyle is een praktijk met specialistisch opgeleide diëtisten. Bij medische indicaties zoals diabetes, onder- of overgewicht of bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, word je specialistisch geholpen door ervaren diëtisten. Meer weten waar je bij Dieetstyle voor terecht kunt? Bekijk al onze specialismen voor volwassenen.

Bij jou in de buurt

Dieetstyle zit op maar liefst 13 locaties in Friesland. Zo zitten wij waarschijnlijk bij jou in de buurt! Wil je precies weten waar wij zitten en wie wij zijn? Dan leren wij jou graag kennen.

Lezen over eten Dieetstyle