Dieetstyle Maag- & darmklachten, Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS)

Maag- & darmklachten, Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS)

Hoe kun je het verbeteren?

Heb je al tijden last van maag of darmen? Ervaar je na bepaalde voedingsmiddelen klachten als buikpijn, winderigheid, diarree of obstipatie? Of hou je een zeurende pijn in de buik gedurende de dag? Bij ons kan je terecht als je advies wilt omtrent maag-darmklachten

Zo gaan we bij Dieetstyle te werk

De meest voorkomende maagdarmklachten zijn de volgende: het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), coeliakie, voeding bij een stoma, misselijkheid, diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, ziekte van Crohn, colitis Ulcerosa, divertikels en gluten overgevoeligheid.

Als er een afspraak staat gepland, beginnen we met een uitgebreide intake waarbij er goed gekeken wordt naar de voeding. Hierbij wordt met name de vezels, vocht en vetten goed bekeken. Dit wordt door middel van een eetdagboek in kaart gebracht. Ook zal er gekeken worden naar triggers in de voeding die jou klachten verergeren. Daarna volgt een voedingsplan op maat. Ook zal er gekeken worden naar beweging en ook het gehalte aan stress. Al deze dingen hebben invloed om de maagdarmklachten.

Kort samen gevat:

  • We kijken naar je huidige voeding
  • We rekenen uit wat je lichaam nodig heeft
  • We kijken samen naar wat je lichaam nodig heeft
  • Er komt een voedingsplan op maat
  • We leggen uit welke voedingsmiddelen een rol spelen in de klachten en welke juist heel helpend kunnen zijn
  • Er zal educatie gedaan worden omtrent goede voeding, vocht, vezels, vet en triggers in voeding
  • Eventueel starten met het FODMaP dieet (dieet specifiek bij PDS)

Zo zorgen we er samen voor dat je met de leefstijl je maagdarmklachten verminderd kunnen worden. Dus heb je last van je buik, maak een afspraak bij ons.

Deze diëtisten kunnen je hierbij helpen:

Je kunt hiervoor terecht op de volgende locaties:

Maak een afspraak bij Dieetstyle

Maak een afspraak voor een intakegesprek

Vul het formulier hieronder in! Nadat je hem hebt ingevuld, reageren wij zo snel mogelijk.

Veel gestelde vragen

Dieetbegeleiding wordt vergoed vanuit het basispakket. Je kunt (op eigen initiatief) een afspraak maken of verwezen worden via je huisarts. Iedere zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval drie uren dieetbegeleiding, vanuit de basiszorg. Dit gaat bij volwassenen wel ten laste van je eigen risico, bij kinderen en jongeren niet. Daarnaast is het mogelijk dat je extra vergoeding krijgt vanuit een aanvullende verzekering (AV). Je kunt in je poliswaarden kijken hoeveel je extra vergoed krijgt.

Ketenzorg is de zorg voor sommige chronische aandoeningen ( Diabetes, COPD, Astma en CVRM) waarbij hulp van meerdere zorgverleners nodig is. Dat betekend dat er vanuit verschillende disciplines in de gezondheidszorg wordt samengewerkt aan je gezondheid. Bij de ketenzorg bundelen alle zorgverleners hun kracht met één doel, de kwaliteit van leden van patiënten verbeteren. Bij Dieetstyle werken we met alle ketenzorgpartners in onze omgeving samen. Om vanuit de ketenzorg een afspraak in te plannen is een verwijzing vanuit je huisarts noodzakelijk. Vergoeding vanuit de ketenzorg gaat niet te koste van je eigen risico.

Het is zeker mogelijk om iemand mee te nemen tijdens het eerste gesprek. Twee horen vaak meer dan één.

Bij volwassenen gaan de 3 uren die vergoed worden uit de basiszorg  wel ten laste van je eigen risico. De uren die daarna vergoed worden vanuit je aanvullende pakket gaan niet ten laste van je eigen risico.

 

In de volgende situaties gaat dieetadvies niet van het eigen risico af:

  • Indien het om een kind jonger dan 18 jaar gaat. Kinderen hebben geen eigen risico, waardoor dieetadvisering vanuit de zorgverzekering kosteloos is.
  • Indien het gaat om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte).

Dieetadvies is direct toegankelijk, dat betekend dat er geen verwijsbrief nodig is voor het maken van een afspraak. Bij complexe problematiek, een huisbezoek of bij ketenzorg (diabetes, COPD en CVRM) is er wel een verwijzing nodig. Een geldige verwijsbrief  is afkomstig van de huisarts, GGD- of kinderarts. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als uw verzekering directe toegankelijkheid vergoedt is verwijzing niet noodzakelijk.

 

De verwijsbrief kunt u hier downloaden: Verwijsformulier

Ja, de Diëtist is een paramedische professional en helpen cliënten met een medische indicatie. Dit betekend dat er sprake moet zijn van een medische aandoening, overgewicht of ondergewicht om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Wil je weten of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de Dietist bij jou in de buurt.

Over Dieetstyle

Dieetstyle is een praktijk met specialistisch opgeleide diëtisten. Bij medische indicaties zoals diabetes, onder- of overgewicht of bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, word je specialistisch geholpen door ervaren diëtisten. Meer weten waar je bij Dieetstyle voor terecht kunt? Bekijk al onze specialismen voor volwassenen.

Bij jou in de buurt

Dieetstyle zit op maar liefst 13 locaties in Friesland. Zo zitten wij waarschijnlijk bij jou in de buurt! Wil je precies weten waar wij zitten en wie wij zijn? Dan leren wij jou graag kennen.

Lezen over eten Dieetstyle