Dieetstyle Diabetes type 1 & 2

Diabetes mellitus type 1 & 2

Lees wat je kunt doen om hiermee om te gaan

Heb je recent de diagnose diabetes gekregen en wil je graag wat gericht voedingsadvies? Of heb je al een tijdje te maken met onrustige suikerwaardes en wil je hier mee aan de slag? Of wil je graag weten welke voedingsmiddelen juist helpend zijn bij diabetes en welke je beter kan laten staan? Maak dan een afspraak, want bij Dieetstyle weten we raad. Wij zijn specialist op het gebied van voeding en hebben veel kennis over diabetes. Samen met jou maken we een plan waar jij je goed bij voelt.

Zo gaan we bij Dieetstyle te werk

Bij diabetes Mellitus (DM) of suikerziekte heeft voeding een grote rol. Er zijn verschillende soorten diabetes en op dit moment is Diabetes type 2 (DM2) de meest voorkomende.  9 van de 10 mensen met Diabetes hebben type 2. Overgewicht en weinig beweging, maar ook leeftijd en erfelijke aanleg vergroten de kans op het ontwikkelen van DM2. 

De basis van goede diabeteszorg wordt gevormd door goede voeding. We beginnen we met een uitgebreide intake waarbij de leefstijl centraal staat. Er wordt hier gevraagd naar dagelijkse bezigheden, beweging maar natuurlijk ook naar de voeding. Dit wordt door middel van een eetdagboek in kaart gebracht. Daarna volgt een voedingsplan op maat.  De rol van koolhydraten bij diabetes zal door middel van educatie tijdens de vervolggesprekken uitgebreid worden besproken. Ook zal er gekeken worden naar de medicatie en indien nodig zal in samenspraak met de behandelend arts/verpleegkundige de medicatie verlaagd worden.

Kort samen gevat:

We kijken naar je huidige voeding

  • We kijken wat je lichaam nodig heeft
  • We ontwikkelen samen een voedingsplan op maat
  • In de vervolggesprekken wordt er op maat educatie gegeven

Zo zorgen we er samen voor dat we je begeleiden naar een gezonde leefstijl, met stabiele bloedsuikers, waarbij de voeding centraal staat.

Deze diëtisten kunnen je hierbij helpen:

Je kunt hiervoor terecht op de volgende locaties:

Maak een afspraak bij Dieetstyle

Maak een afspraak voor een intakegesprek

Vul het formulier hieronder in! Nadat je hem hebt ingevuld, reageren wij zo snel mogelijk.

Veel gestelde vragen

Dieetbegeleiding wordt vergoed vanuit het basispakket. Je kunt (op eigen initiatief) een afspraak maken of verwezen worden via je huisarts. Iedere zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval drie uren dieetbegeleiding, vanuit de basiszorg. Dit gaat bij volwassenen wel ten laste van je eigen risico, bij kinderen en jongeren niet. Daarnaast is het mogelijk dat je extra vergoeding krijgt vanuit een aanvullende verzekering (AV). Je kunt in je poliswaarden kijken hoeveel je extra vergoed krijgt.

Ketenzorg is de zorg voor sommige chronische aandoeningen ( Diabetes, COPD, Astma en CVRM) waarbij hulp van meerdere zorgverleners nodig is. Dat betekend dat er vanuit verschillende disciplines in de gezondheidszorg wordt samengewerkt aan je gezondheid. Bij de ketenzorg bundelen alle zorgverleners hun kracht met één doel, de kwaliteit van leden van patiënten verbeteren. Bij Dieetstyle werken we met alle ketenzorgpartners in onze omgeving samen. Om vanuit de ketenzorg een afspraak in te plannen is een verwijzing vanuit je huisarts noodzakelijk. Vergoeding vanuit de ketenzorg gaat niet te koste van je eigen risico.

Het is zeker mogelijk om iemand mee te nemen tijdens het eerste gesprek. Twee horen vaak meer dan één.

Bij volwassenen gaan de 3 uren die vergoed worden uit de basiszorg  wel ten laste van je eigen risico. De uren die daarna vergoed worden vanuit je aanvullende pakket gaan niet ten laste van je eigen risico.

 

In de volgende situaties gaat dieetadvies niet van het eigen risico af:

  • Indien het om een kind jonger dan 18 jaar gaat. Kinderen hebben geen eigen risico, waardoor dieetadvisering vanuit de zorgverzekering kosteloos is.
  • Indien het gaat om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte).

Dieetadvies is direct toegankelijk, dat betekend dat er geen verwijsbrief nodig is voor het maken van een afspraak. Bij complexe problematiek, een huisbezoek of bij ketenzorg (diabetes, COPD en CVRM) is er wel een verwijzing nodig. Een geldige verwijsbrief  is afkomstig van de huisarts, GGD- of kinderarts. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als uw verzekering directe toegankelijkheid vergoedt is verwijzing niet noodzakelijk.

 

De verwijsbrief kunt u hier downloaden: Verwijsformulier

Ja, de Diëtist is een paramedische professional en helpen cliënten met een medische indicatie. Dit betekend dat er sprake moet zijn van een medische aandoening, overgewicht of ondergewicht om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Wil je weten of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de Dietist bij jou in de buurt.

Over Dieetstyle

Dieetstyle is een praktijk met specialistisch opgeleide diëtisten. Bij medische indicaties zoals diabetes, onder- of overgewicht of bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, word je specialistisch geholpen door ervaren diëtisten. Meer weten waar je bij Dieetstyle voor terecht kunt? Bekijk al onze specialismen voor volwassenen.

Bij jou in de buurt

Dieetstyle zit op maar liefst 13 locaties in Friesland. Zo zitten wij waarschijnlijk bij jou in de buurt! Wil je precies weten waar wij zitten en wie wij zijn? Dan leren wij jou graag kennen.

Lezen over eten Dieetstyle