Dieetstyle Ondergewicht en/of ondervoeding

Ondergewicht en/of ondervoeding

Samen kunnen wij dit probleem verhelpen

Merken jullie dat je kind steeds dunner wordt, minder energie heeft of steeds vaker uit school alleen nog op de bank kan hangen? Maken jullie je zorgen over het gewicht van je kind of hebben jullie net te horen gekregen van (jeugd)arts dat je kind te licht is, of dat de groeicurve is afgebogen? Bij Dieetstyle begeleiden we kinderen en jongeren naar een gezonder gewicht. Op een positieve manier leert u kind alles over groei, gezonde voeding en het belang van de juiste keuzes maken.

Zo gaan we bij Dieetstyle te werk

Bij ondergewicht en/of ondervoeding betekend het dat kinderen afwijkend groeien in gewicht of lengte dan hun eigen groeilijn. Op het moment dat jullie kind steeds minder begint te eten, maaltijden overslaat (bv op school), meer gaat sporten of met medicatie start die invloed hebben op de eetlust kan de groei in gedrang  kan komen. In begin kan dit niet zoveel kwaad, maar op een gegeven moment kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid, kouwelijk, minder concentratie of vitamine te korten.

Bij Dieetstyle bieden we begeleiding aan kinderen en jongeren met ondergewicht, ondervoeding of een afbuigende groei. Wij werken voor kinderen (4-12 jaar) met de methode van de Kinderdieetcreatie Op reis met Hap & Snap. Samen groeien naar een gezond gewicht. En voor jongeren maken we samen een passen plan wat aansluit bij zijn/haar behoefte.

We beginnen met een intakegesprek waarbij de huidige eet en beweeggewoontes onder de loep nemen. We kijken de dagelijkse inname, gewoontes in het gezin en voorkeuren van je kind. Welke producten worden er gegeten en welke aanpassingen kunnen gedaan worden zodat je kind gaat aankomen. Ook brengen we de groei van baby tot nu in kaart, we kijken wat de normale groei is van je kind en stellen op die manier een doel wat past bij je kind.

Vervolgens gaan we samen met u en uw kind aan de slag

  • We maken een plan om er voor te zorgen dat uw kind alles binnenkrijgt en kan groeien
  • Kinderen tussen 4 en 12 jaar gaan met de methode Op reis met Hap & Snap aan de slag. Ze krijgen een mooie map en leren door diverse werkbladen van alles over gezonde voeding
  • Spelenderwijs leert je kind meer over gezonde voeding, de juiste keuzes maken en je eten verrijken, denk hierbij aan bouwstenen (eiwitten), powerhappen en een gezond eetritme
  • Voor jongeren maken we een op maat gemaakt plan wat aansluit bij zijn/ haar wensen en behoeftes en komen onderwerpen eten verrijken, eetmomenten plannen en goed voor jezelf zorgen aan bod
  • Indien nodig kan er medische voeding worden voorschreven om de inname te ondersteunen   
  • In de vervolggesprekken wordt er op maat educatie gegeven
  • Als ouders zijn jullie een belangrijk onderdeel in dit proces en wij proberen je hierin zo goed mogelijk te ondersteunen

Zo zorgen we er samen voor dat je kind kan groeien naar een gezond gewicht en weer lekker in zijn/haar vel komt te zitten

Deze kinderdiëtisten kunnen je hierbij helpen:

Je kunt hiervoor terecht op de volgende locaties:

Maak een afspraak bij Dieetstyle

Maak een afspraak voor een intakegesprek

Vul het formulier hieronder in! Nadat je hem hebt ingevuld, reageren wij zo snel mogelijk.

Veel gestelde vragen

Dieetbegeleiding wordt vergoed vanuit het basispakket. Je kunt (op eigen initiatief) een afspraak maken of verwezen worden via je huisarts. Iedere zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval drie uren dieetbegeleiding, vanuit de basiszorg. Dit gaat bij volwassenen wel ten laste van je eigen risico, bij kinderen en jongeren niet. Daarnaast is het mogelijk dat je extra vergoeding krijgt vanuit een aanvullende verzekering (AV). Je kunt in je poliswaarden kijken hoeveel je extra vergoed krijgt.

Ketenzorg is de zorg voor sommige chronische aandoeningen ( Diabetes, COPD, Astma en CVRM) waarbij hulp van meerdere zorgverleners nodig is. Dat betekend dat er vanuit verschillende disciplines in de gezondheidszorg wordt samengewerkt aan je gezondheid. Bij de ketenzorg bundelen alle zorgverleners hun kracht met één doel, de kwaliteit van leden van patiënten verbeteren. Bij Dieetstyle werken we met alle ketenzorgpartners in onze omgeving samen. Om vanuit de ketenzorg een afspraak in te plannen is een verwijzing vanuit je huisarts noodzakelijk. Vergoeding vanuit de ketenzorg gaat niet te koste van je eigen risico.

Het is zeker mogelijk om iemand mee te nemen tijdens het eerste gesprek. Twee horen vaak meer dan één.

Bij volwassenen gaan de 3 uren die vergoed worden uit de basiszorg  wel ten laste van je eigen risico. De uren die daarna vergoed worden vanuit je aanvullende pakket gaan niet ten laste van je eigen risico.

 

In de volgende situaties gaat dieetadvies niet van het eigen risico af:

  • Indien het om een kind jonger dan 18 jaar gaat. Kinderen hebben geen eigen risico, waardoor dieetadvisering vanuit de zorgverzekering kosteloos is.
  • Indien het gaat om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte).

Dieetadvies is direct toegankelijk, dat betekend dat er geen verwijsbrief nodig is voor het maken van een afspraak. Bij complexe problematiek, een huisbezoek of bij ketenzorg (diabetes, COPD en CVRM) is er wel een verwijzing nodig. Een geldige verwijsbrief  is afkomstig van de huisarts, GGD- of kinderarts. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als uw verzekering directe toegankelijkheid vergoedt is verwijzing niet noodzakelijk.

 

De verwijsbrief kunt u hier downloaden: Verwijsformulier

Ja, de Diëtist is een paramedische professional en helpen cliënten met een medische indicatie. Dit betekend dat er sprake moet zijn van een medische aandoening, overgewicht of ondergewicht om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Wil je weten of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de Dietist bij jou in de buurt.

Over Dieetstyle

Dieetstyle is een praktijk met specialistisch opgeleide kinderdiëtisten. Bij medische indicaties zoals voedselallergie, onder- of overgewicht of eetproblematiek, wordt jullie kind specialistisch geholpen door ervaren kinderdiëtisten. Meer weten waar je bij Dieetstyle voor terecht kunt? Bekijk al onze specialismen voor kinderen.

Bij jou in de buurt

Dieetstyle zit op maar liefst 13 locaties in Friesland. Zo zitten wij waarschijnlijk bij jou in de buurt! Wil je precies weten waar wij zitten en wie wij zijn? Dan leren wij jou graag kennen.

Lezen over eten Dieetstyle