Dieetstyle Kritisch eetgedrag / arfid

Kritisch eetgedrag / Arfid

Hoe kun je het verhelpen?

Weigert jullie kind bepaalde voedingsmiddelen of lijkt hij/zij hele voedingsgroepen staan? Is het avondeten een stress moment geworden en ervaren jullie veel strijd rondom het? Of moeten jullie je in allerlei bochten wringen om je kind iets te laten eten. Mogelijk is er dan sprake van kritische eetgedrag of ARFID. Bij Dieetstyle bieden wij begeleiding aan ouders en kinderen met kritisch eetgedrag in verschillende gradaties. Samen met jou en je kind gaan we aan de slag om weer te leren lusten.

Zo gaan we bij Dieetstyle te werk

Wanneer er sprake is van kritisch eetgedrag of ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) is er dagelijks veel strijd rondom eten. Kinderen weigeren vaak hele maaltijden of zitten vol spanning aan de eettafel. Doordat ze eten spannend vinden, bedenken ze vaak vaste rituele en gewoontes omtrent eten om het voor zichzelf veilig te maken en wordt het steeds lastiger om ze hier vanaf te krijgen. Oefenen met nieuw eten is vaak uit den boze en levert veel stress en spanning op. Vaak hebben deze kinderen een mond-motorisch probleem, is er sprake van een trauma of verloopt hun sensorische informatieverwerking niet optimaal. En hierdoor gaat het leren proeven en ontdekken van eten niet vanzelf. Ze kunnen zo selectief in hun voedselkeuze dat ze geen evenwichtige voeding meer gebruiken. Dit kan leiden tot problemen met groei en ontwikkeling, voedingstekorten en bij ouders kan dit leiden tot ongerustheid

Bij Dieetstyle nemen we kritisch eetgedrag of ARFID heel serieus. We beginnen we met een uitgebreide intake waarin we het eetprobleem in kaart brengen. We kijken naar mondmotoriek, hoe prikkels in de mond worden ervaren of er trauma’s zijn op het gebied van eten en hoe eten binnen jullie gezin gaat.  Kinderen met kritisch eetgedrag of ARFID zijn niet alleen maar  “lastig’. Vaak zit er onderliggende problematiek waardoor ze niet tot eten komen.

Vervolgens gaan we samen met jullie aan de slag

  • We kijken naar de huidige voeding van jullie kind
  • We maken een plan om er voor te zorgen dat jullie kind alles binnenkrijgt en goed groeit
  • Aan de hand van de behandelmethode kritische eters van de kinderdieetcreatie gaan we aan de slag om eten weer positief te maken
  • Jullie kind krijgt een mooie map met werkbladen om te werken aan het ontwikkelen van zijn/haar smaakgeheugen 
  • Spelenderwijs leert jullie kind meer lusten en wordt de angst voor nieuw voedingsmiddelen kleiner
  • Ondersteunen we jullie als ouder(s) in dit proces

Zo zorgen we er samen voor dat jullie kind eten weer leuk gaat vinden, dat hij/zijn leert wat zijn smaakgeheugen is en hoe deze zich elke dag opnieuw kan ontwikkelen.

Deze kinderdiëtisten kunnen je hierbij helpen:

Je kunt hiervoor terecht op de volgende locaties:

Maak een afspraak bij Dieetstyle

Maak een afspraak voor een intakegesprek

Vul het formulier hieronder in! Nadat je hem hebt ingevuld, reageren wij zo snel mogelijk.

Veel gestelde vragen

Dieetbegeleiding wordt vergoed vanuit het basispakket. Je kunt (op eigen initiatief) een afspraak maken of verwezen worden via je huisarts. Iedere zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval drie uren dieetbegeleiding, vanuit de basiszorg. Dit gaat bij volwassenen wel ten laste van je eigen risico, bij kinderen en jongeren niet. Daarnaast is het mogelijk dat je extra vergoeding krijgt vanuit een aanvullende verzekering (AV). Je kunt in je poliswaarden kijken hoeveel je extra vergoed krijgt.

Ketenzorg is de zorg voor sommige chronische aandoeningen ( Diabetes, COPD, Astma en CVRM) waarbij hulp van meerdere zorgverleners nodig is. Dat betekend dat er vanuit verschillende disciplines in de gezondheidszorg wordt samengewerkt aan je gezondheid. Bij de ketenzorg bundelen alle zorgverleners hun kracht met één doel, de kwaliteit van leden van patiënten verbeteren. Bij Dieetstyle werken we met alle ketenzorgpartners in onze omgeving samen. Om vanuit de ketenzorg een afspraak in te plannen is een verwijzing vanuit je huisarts noodzakelijk. Vergoeding vanuit de ketenzorg gaat niet te koste van je eigen risico.

Het is zeker mogelijk om iemand mee te nemen tijdens het eerste gesprek. Twee horen vaak meer dan één.

Bij volwassenen gaan de 3 uren die vergoed worden uit de basiszorg  wel ten laste van je eigen risico. De uren die daarna vergoed worden vanuit je aanvullende pakket gaan niet ten laste van je eigen risico.

 

In de volgende situaties gaat dieetadvies niet van het eigen risico af:

  • Indien het om een kind jonger dan 18 jaar gaat. Kinderen hebben geen eigen risico, waardoor dieetadvisering vanuit de zorgverzekering kosteloos is.
  • Indien het gaat om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte).

Dieetadvies is direct toegankelijk, dat betekend dat er geen verwijsbrief nodig is voor het maken van een afspraak. Bij complexe problematiek, een huisbezoek of bij ketenzorg (diabetes, COPD en CVRM) is er wel een verwijzing nodig. Een geldige verwijsbrief  is afkomstig van de huisarts, GGD- of kinderarts. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als uw verzekering directe toegankelijkheid vergoedt is verwijzing niet noodzakelijk.

 

De verwijsbrief kunt u hier downloaden: Verwijsformulier

Ja, de Diëtist is een paramedische professional en helpen cliënten met een medische indicatie. Dit betekend dat er sprake moet zijn van een medische aandoening, overgewicht of ondergewicht om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Wil je weten of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de Dietist bij jou in de buurt.

Over Dieetstyle

Dieetstyle is een praktijk met specialistisch opgeleide kinderdiëtisten. Bij medische indicaties zoals voedselallergie, onder- of overgewicht of eetproblematiek, wordt jullie kind specialistisch geholpen door ervaren kinderdiëtisten. Meer weten waar je bij Dieetstyle voor terecht kunt? Bekijk al onze specialismen voor kinderen.

Bij jou in de buurt

Dieetstyle zit op maar liefst 13 locaties in Friesland. Zo zitten wij waarschijnlijk bij jou in de buurt! Wil je precies weten waar wij zitten en wie wij zijn? Dan leren wij jou graag kennen.

Lezen over eten Dieetstyle