Dieetstyle Eetproblemen bij ASS

Eetproblemen bij ASS

Veelvoorkomend bij kinderen met autisme

Een veel voorkomend probleem bij kinderen met ASS (Autisme) is kritisch eetgedrag / ARFID. Vaak speelt het eetprobleem al jaren en is veel geprobeerd om het eetpatroon te verbeteren. Helaas niet altijd met het gewenste resultaat. Een mogelijk gevolg kan zijn dat je kind een eenzijdig of rigide eetpatroon ontwikkelt. Het voedingspatroon wordt smaller en smaller, en het kind kan er niet zomaar meer uitkomen. Zoveel oorzaken als er zijn waardoor het eetprobleem ontstaat en in stand blijft, zoveel mogelijkheden zien wij bij Dieetstyle om samen een oplossing te zoeken voor het eetprobleem.

Zo gaan we bij Dieetstyle te werk

Bij kinderen met autisme zijn er vaak problemen rondom het eten en drinken.
De meest voorkomende problemen zijn: selectiviteit in eten en drinken, gevoeligheid voor de structuur van eten of een rigide eetpatroon. Daarnaast kan het zijn dat er geen of juist vaak een hongergevoel is met als gevolg overeten of niet eten. Dit kan te maken hebben met bepaalde plekken of situaties.

Een veel voorkomende oorzaak van eetproblemen bij ASS is de sensorische informatieverwerking. Hierbij kan er sprake zijn van een ondergevoeligheid of overgevoeligheid voor geur, smaak, kleur en/of textuur. Dit uit zich vaak in een sterke voorkeur voor een bepaald type voedingsmiddel. Bijvoorbeeld alleen krokante voeding of juist hele vlakke smaken, geen stukjes, maar alles glad of gemalen. Ook het niet willen aanraken van eten of een angst hebben om eten in de mond te stoppen zijn voorbeelden.

Ook kunnen problemen zijn rondom de context van de eetsituatie. Dit kunnen situaties in de omgeving zijn; zowel thuis als op school. Heeft je kind altijd een vaste plek aan tafel nodig? Moet er altijd van hetzelfde bord gegeten worden? Lukt het eten niet op de nieuwe school?

Er zijn ook kinderen met autisme die helemaal geen problemen hebben met kieskeurigheid en beperkte hoeveelheden, maar zichzelf juist overeten. Zij hebben geen rem en krijgen daardoor overgewicht.

Bij Dieetstyle nemen we eetproblemen bij ASS heel serieus. We beginnen we met een uitgebreide intake waarin we het eetprobleem in kaart brengen. We kijken naar mondmotoriek, hoe prikkels in de mond worden ervaren of er trauma’s zijn op het gebied van eten en hoe eten binnen jullie gezin gaat.  We willen ook graag weten welke gewoontes en behoeftes jullie kind heeft en wat hij/zij wel en niet kan eten.

Vervolgens gaan we samen met jullie aan de slag

  • We kijken naar de huidige voeding van jullie kind
  • We maken een plan om er voor te zorgen dat jullie kind alles binnenkrijgt en goed groeit
  • We proberen er samen met jullie achter te komen wat de oorzaken zijn van de eetproblematiek
  • Aan de hand van de behandelmethode Autisme en eetproblemen van de kinderdieetcreatie gaan we aan de slag om eten weer positief te maken
  • Jullie kind krijgt een mooie map met werkbladen om te werken aan het ontwikkelen van zijn/haar smaakgeheugen 
  • Spelenderwijs leert jullie kind meer lusten en wordt de angst voor nieuw voedingsmiddelen kleiner
  • Ondersteunen we jullie als ouder(s) in dit proces

Zo zorgen we er samen voor dat jullie kind eten meer gaat leren eten, dat hij/zijn leert wat zijn smaakgeheugen is en hoe deze zich elke dag opnieuw kan ontwikkelen.

Deze kinderdiëtisten kunnen je hierbij helpen:

Je kunt hiervoor terecht op de volgende locaties:

Maak een afspraak bij Dieetstyle

Maak een afspraak voor een intakegesprek

Vul het formulier hieronder in! Nadat je hem hebt ingevuld, reageren wij zo snel mogelijk.

Veel gestelde vragen

Dieetbegeleiding wordt vergoed vanuit het basispakket. Je kunt (op eigen initiatief) een afspraak maken of verwezen worden via je huisarts. Iedere zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval drie uren dieetbegeleiding, vanuit de basiszorg. Dit gaat bij volwassenen wel ten laste van je eigen risico, bij kinderen en jongeren niet. Daarnaast is het mogelijk dat je extra vergoeding krijgt vanuit een aanvullende verzekering (AV). Je kunt in je poliswaarden kijken hoeveel je extra vergoed krijgt.

Ketenzorg is de zorg voor sommige chronische aandoeningen ( Diabetes, COPD, Astma en CVRM) waarbij hulp van meerdere zorgverleners nodig is. Dat betekend dat er vanuit verschillende disciplines in de gezondheidszorg wordt samengewerkt aan je gezondheid. Bij de ketenzorg bundelen alle zorgverleners hun kracht met één doel, de kwaliteit van leden van patiënten verbeteren. Bij Dieetstyle werken we met alle ketenzorgpartners in onze omgeving samen. Om vanuit de ketenzorg een afspraak in te plannen is een verwijzing vanuit je huisarts noodzakelijk. Vergoeding vanuit de ketenzorg gaat niet te koste van je eigen risico.

Het is zeker mogelijk om iemand mee te nemen tijdens het eerste gesprek. Twee horen vaak meer dan één.

Bij volwassenen gaan de 3 uren die vergoed worden uit de basiszorg  wel ten laste van je eigen risico. De uren die daarna vergoed worden vanuit je aanvullende pakket gaan niet ten laste van je eigen risico.

 

In de volgende situaties gaat dieetadvies niet van het eigen risico af:

  • Indien het om een kind jonger dan 18 jaar gaat. Kinderen hebben geen eigen risico, waardoor dieetadvisering vanuit de zorgverzekering kosteloos is.
  • Indien het gaat om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte).

Dieetadvies is direct toegankelijk, dat betekend dat er geen verwijsbrief nodig is voor het maken van een afspraak. Bij complexe problematiek, een huisbezoek of bij ketenzorg (diabetes, COPD en CVRM) is er wel een verwijzing nodig. Een geldige verwijsbrief  is afkomstig van de huisarts, GGD- of kinderarts. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als uw verzekering directe toegankelijkheid vergoedt is verwijzing niet noodzakelijk.

 

De verwijsbrief kunt u hier downloaden: Verwijsformulier

Ja, de Diëtist is een paramedische professional en helpen cliënten met een medische indicatie. Dit betekend dat er sprake moet zijn van een medische aandoening, overgewicht of ondergewicht om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Wil je weten of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de Dietist bij jou in de buurt.

Over Dieetstyle

Dieetstyle is een praktijk met specialistisch opgeleide kinderdiëtisten. Bij medische indicaties zoals voedselallergie, onder- of overgewicht of eetproblematiek, wordt jullie kind specialistisch geholpen door ervaren kinderdiëtisten. Meer weten waar je bij Dieetstyle voor terecht kunt? Bekijk al onze specialismen voor kinderen.

Bij jou in de buurt

Dieetstyle zit op maar liefst 13 locaties in Friesland. Zo zitten wij waarschijnlijk bij jou in de buurt! Wil je precies weten waar wij zitten en wie wij zijn? Dan leren wij jou graag kennen.

Lezen over eten Dieetstyle